Tarta z kremem budyniowym i śliwkami

Dawno nie miałam czasu na robienie takich różnych słodkości. Dziś coś na szybko, ze słodkim spodem i śliwkami. Jak na pierwszy raz to budyń zapiekł się okej, ale następnym razem użyję mniej mąki.

Składniki na kruchy spód :

– 1 duże żółtko

– 6 czubatych łyżek mąki pszennej

– połowa kostki zimnego masła pokrojona w kostkę

– 6 łyżek cukru

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera. Potem zawijamy w folie i na 10 min wsadzamy do zamrażalnika. Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wkładamy na 15-20 min do piekarnika na 180’C

Składniki na krem :

– 300 g kwaśnej śmietany 18%

– 2 jajka

– 4 łyżki płaskie mąki

– pół laski wanilii

– 10 łyżek cukru

Wszystko miksujemy na gładką wodnistą masę. Wyciągamy z pieca ciasto i wlewamy masę. Wsadzamy ciasto na 25 min na 180’C. Można użyć różnych owoców, ja pod ręką miałam śliwki, mogłam ich dodać więcej ale za dużo wlało mi się kremu :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s