Karpatka

Ciasto parzone, zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Kruche jak wafelek, nie słodkie i falowane. Z kremem budyniowym, słodkim i maślanym. Dawno nie robiłam, bo ciasto szybciej znikało niż brudne naczynia z przygotowywania go.

Składniki na ciasto :

– 5 dużych jajek

– 1 kostka masła

– 2 szklanki mąki

– 2 szklanki wody

Masło i dwie szklanki wody umieszczamy w garnku i gotujemy. Do wrzącej wody wrzucamy mąkę i szybko mieszamy, żeby się nie przypaliło. Ściągamy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu dodajemy 5 jajek i miksujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200’C i pieczemy przez 30 minut. Radzę piec dwa ciasta osobno niż przecinać jeden na pół. Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą albo kaszą żeby lepiej ciasto wychodziło.

Składniki na krem :

– 1 kostka masła

– 2 łyżki mąki pszennej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– pół szklanki cukru

– pół litra mleka

– 1 żółto

– ekstrakt waniliowy ( za niedługo dodam przepis jak go zrobić samemu :) )

Pół szklanki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz żółtkiem. Resztę mleka zagotować, dodając do niego cukier oraz ekstrakt waniliowy. Do wrzącego mleka wlać zaczyn mączny i mieszać do zgęstnienia – tzn jak dla mnie zbudynienia ^^ Po wystygnięciu wmiksować jeszcze w to wszystko kostkę masła. Przełożyć, posypać cukrem pudrem :)

Reklamy

Jedna myśl na temat “Karpatka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s