Brownie z beza i truskawkami

Wiem, że upały nie sprzyjają jedzeniu słodkich ciast. Ale dzisiaj miałam dużą ochotę na coś mocno czekoladowego! Najpierw miała być góra z mascarpone ale wyszła jednak beza :)

Składniki na tortownice o wymiarach 18 cm :

– pół kostki masła

-tabliczka gorzkiej czekolady

-5 łyżek cukru

-łyżka ekstraktu waniliowego

-2 łyżki kakao

– 2 jajka

-60 g mąki pszennej

– kilka truskawek

Masło rozpuszczamy w garnuszku, ściągamy z ognia – dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. W misce mieszamy jajka z cukrem, ekstraktem. Dodajemy mąkę i kakao. Ostudzoną czekoladę przelewamy do masy jajek z mąką. Mieszamy i wylewamy na tortownice posmarowaną masłem. Pieczemy przez 15min w 180’C

Składniki na beze :

-2 białka

-120 g cukru pudru/cukru zmielonego w młynku do kawy

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-szczypta soli

Ubijamy pianę z białek, po ubiciu powoli dodajemy cukier i na sam koniec mąkę.

Wyjmujemy ciasto z pieca, wykładamy bezę i zmniejszamy temperaturę do 160’C i pieczemy przez około 35 min.

Po wyjęciu studzimy ciasto, bo dopiero wtedy nabierze swojego intensywnie czekoladowego smaku.

Reklamy

2 myśli na temat “Brownie z beza i truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s