Szwarcwaldzka Pavlova

Urodziny brata zmotywowały mnie do upieczenia mu Pavlovej. Bardziej jest fanem galaretek i serników na zimno ale dostał za to frużelinę wiśniową. Jak na pierwszy raz jestem baaaardzo zadowolona. Bardzo słodka, więc idealna na jesienne wieczory.

Składniki na bezę o średnicy 20 cm :
– 6 białek
– 350 g drobnego cukru/cukru pudru
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

b2

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukier. W momencie uzyskania jasnej, gładkiej i błyszczącej piany dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Uważajcie, żeby nie przebić białek! Piekarnik ustawiamy na 180’C. Płaską blachę do ciastek wyłożyć papierem i narysować na nim okrąg o średnicy 20 cm. Łyżką wyłożyć białka na zaznaczony okrąg, pociągając ku górze, bo opadnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika, przez 5 min piec w 180’C następnie zmniejszyć do 140’C i tak piec przez 90 min. Wystudzić w otwartym piekarniku.

b1

Składniki na wiśniową frużelinę :
– 250 g wiśni świeżych/mrożonych
– 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonych w minimalnej ilości gorącej wody
– pół szklanki cukru
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
– 1 łyżka soku z cytryny

Wiśnie i cukier wrzucamy do garnka, gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru, nie zagotowywać. Jak cukier się rozpuści dodajemy mąkę oraz sok z cytryny – zagotowujemy i ściągamy z ognia. Dodajemy żelatynę powoli dokładnie mieszając i pozostawiamy do ostygnięcia.

Zimną bezę dekorujemy w taki sposób : ubijamy śmietanę kremówkę 36% ( mi się niestety nie chciała ubić więc jej dzisiaj nie dodałam), kładziemy ją jako pierwszą, następnie frużelinę a na sam koniec wiórki czekoladowe.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s