Suflet czekoladowy

Wyszedł za pierwszym razem więc wypadło by się nim pochwalić. Z braku miksera, którego zajechałam przez pół roku na śmierć dodaję rzeczy, które robiłam już jakiś czas temu, ale chyba pod koniec tygodnia przemogę się do ciasta marchewkowego – to wszystko przez Kamila :)

Składniki na 4 kokilki :

– 140 g czekolady gorzkiej, posiekanej (ostatnio kocham tą eko z rossmana jest pyszna!)
– 90 ml śmietany kremówki 36%
– 2,5 łyżki cukru
– 3 jajka
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
– szczypta soli

Pamiętajcie, że składniki do sufletu muszą być idealnie zwarzone, zmierzone itd. 4 kokilki wysmarować masłem. Wysypać cukrem. Piekarnik nastawić na 200’C.
W garnku z grubszym dnem : śmietana kremówka, ekstrakt i cukier. Zagotować, zdjąć z palnika i wsypać czekoladę. Odstawić na 2 min, energicznie wymieszać do idealnego połączenia. Wystudzić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. 1/3 białek zmieszać z masą czekoladową. Następnie dodać resztę, mieszać delikatnie tak żeby masa nie straciła powietrza – przestać gdy masa będzie miała jednolity kolor.

Przełożyć do kokilek, włożyć do nagrzanego piekarnika, po 30 sek zmniejszyć temperaturę do 180’C i piec z termoobiegiem przez ok 15 min. Gorące wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem. Są naprawdę zapychające, ja osobiście nie potrafiłam zjeść całego ! :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s