Cynamonowo-śliwkowy tort bezowy.

Uf zrobiłam go po raz drugi, żeby móc go spróbować. Ostatnio zjadłam tylko jedną łyżeczkę i to jeszcze nie ze swojego talerzyka. Nie jest słodki. Ma posmak cynamonu i orzechów. Zresztą uwielbiam połączenie mascarpone z jakimiś powidłami. Albo z obojętnie czym. Z nutellą! Ech no :) Nie jest ciężkie w przygotowaniu – chyba, że ktoś nie umie piec bezy i tutaj pozdrawiam serdecznie moją mamę Dzidkę.

Składniki na 3 balaty bezowe 20/21 cm :
– 6 białek
– 300 g cukru pudru
– 1 łyżka czubata cynamonu
– szczypta soli
– pokruszone orzechy (dowolne, za pierwszym razem były włoskie, teraz użyłam mączki z orzechów laskowych)

Trzy blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wiem, że nie każdy ma w domu trzy blachy, a nawet jeśli się pożyczy to stare blachy nie pasują do nowych piekarników. Więc spokojnie można położyć dwie warstwy papieru do pieczenia na kratce. Bierzemy talerz miskę cokolwiek i odrysowujemy okrąg.
Do miski wrzucamy białka i odrobinę soli. Ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Na sam koniec cynamon. Dzielimy na trzy i wykładamy okręgi. Posypujemy orzechami. Pieczemy przez godzinę w 140’C z termoobiegiem wszystkie trzy na raz. Zostawiamy je w piekarniku na całą noc – najlepiej bez otwierania go ani w czasie pieczenia ani po.

ciasto2

Składniki na masę do przekładania :
– słoiczek powideł śliwkowych (możecie użyć kupnych, Łowicz wypuścił teraz serię dżemów 100%, które zawierają tylko owoce i sok jabłkowy)
– 250 g mascarpone
– 1 kubeczek śmietany 30/36% (ok 200 ml)
– 1 łyżka cukru pudru
– 2 łyżeczki cynamonu

W misce : mascarpone oraz śmietana. Miksujemy do uzyskania kremu. Dodajemy cukier puder i cynamon. Krem oraz powidła dzielimy na dwa.
Blaty bezowe układamy. Pierwszy – powidła oraz krem. Przykrywamy drugim, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni. Delikatnie dociskamy. Przechowywać w lodówce do 3 dni ale nie sądzę by w jakimkolwiek domu utrzymał się dłużej niż kilka godzin :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s