Tarta z jabłkami, cynamonem i rodzynkami.

O jezu. U Wojtka zniknęła w kilka chwil. W domu jak robiłam powstał podobny problem. Chyba zrobiłam ją z 4 razy żeby móc jej zrobić zdjęcie całej. Super pyszna, zimowa, cynamonowo świąteczna tarta jabłkowa. Nawet osoby nie lubiące rodzynek (pozdro Aga i Wenka) zjadały ją ze smakiem.

Składniki na ciasto kruche :
-200g mąki pszennej
-pół kostki masła
-200g cukru pudru
-1 zółtko

Wszystko wrzucamy do malaksera, wyrabiamy, wyciągamy i chłodzimy przez 30 min w lodówce. Wyciągamy, wałkujemy, wyklejamy dokładnie formę to tarty. (Muszę się pochwalić, udało mi się w czasie świąt kupić formę z wyciąganym dnem ooo).

5 dużych jabłek, myjemy, nie obieramy ze skóry, kroimy na 4 części i na gilotynie gniemy w cienkie plasterki. Układamy pierwszą warstwę jabłek na spodzie, posypujemy mieszanką do jabłecznika z knorra – jest naprawdę rewelacyjna, oraz rodzynkami. Robimy do momentu aż jabłka zrównają się z brzegiem foremki.
Pieczemy w 200’C przez około 30 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s