Szarlotka.

Nawet mnie dopadły jabłka w tym roku. A dopadły mnie w pracy! Dziewczyny to dla was przepis na szarlotkę poranną.

Przepis na małą blachę :
– kostka masła
– 1/2 kg mąki pszennej
– 4 jajka
– 1/4 kg cukru
– 50-100 ml śmietany 36%

Ciasto zagniatamy ręcznie lub w malakserze. Odstawiamy do lodówki na półgodziny. Dzielimy ciasto na dwie części. Dolną rozwałkowujemy, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakuwamy widelcem.

Składniki na masę jabłkową :
– 2 kg jabłek
– 1 cytryna
– cynamon
– paczka rodzynek
– cukier

Jabłka obieramy, trzemy lub kroimy w malakserze. Dodajemy sok z cytryny, cynamon, rodzynki i cukier do smaku. Trzeba próbować bo różne jabłka mają różny poziom słodyczy.
Jabłka wysypujemy na ciasto. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy, tniemy w paski, przekładamy w kratkę.
Pieczemy przez 30/35 min w 180’C

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s