Krem z brokuła i pora

Pierwsza zupa jaką zrobiłam sama. Chyba z 4 czy 5 lat temu. Trochę wygląda jak zupa z trupa, ale mój tato zjadł aż dwie miski! Świetnie smakuje też jako chłodnik na gorące dni.

Składniki:
– 1 duży brokuł
– 2 duże pory
– 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek
– 1 litr bulionu
– pieprz, sól

Brokuł podzielić na części. Łodygi oraz pora pokroić w plastry. Por zeszklić na maśle. Do garnka wlać bulion, łodygi brokuła oraz podpieczonego pora. Gotować około 10 minut. Dodać kwiaty brokuła i gotować jeszcze około 5/10 min – do miękkości. Lecz nie dłużej – brokuł po rozgotowaniu traci zielony kolor. Zblenderować. Podawać np z jajkiem lub groszkiem ptysiowym.

423769_386097074742453_828237460_n

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s